Gebiedsproces Zuiderveen

Microseismisch meetnetwerkOp het beoogde zoutwinterrein in Zuiderveen zullen wij een microseismisch meetnetwerk aanleggen om de zoutdôme met daarin onze cavernes te bewaken en om meer data te verzamelen over de ondergrond. Hetzelfde doen wij al voor Heiligerlee (sinds 2018) en voor Zuidwending (sinds 2020). 

Beter begrip

In de bodem vinden van nature (micro)trillingen plaats. Ook kunnen ondergrondse activiteiten (micro)trillingen veroorzaken. Hoewel zoutwinning een andere productietechniek gebruikt dan gaswinning en geen voelbare trillingen of aardbevingen veroorzaakt, vinden we het van groot belang om de zoutdôme goed in de gaten te houden door middel van een microseismisch meetnetwerk. Door onze data bovendien met externe deskundigen te delen, ontwikkelen we zo een nog beter begrip van de ondergrond en krijgen meer inzicht in de mogelijke oorzaken van (micro)trillingen.

Externe deskundigen

We delen de ruwe data voor nadere interpretatie met het internationaal erkende en gespecialiseerde adviesbureau op het gebied van seismiek, BakerHughes. Het uitlezen van deze gegevens vergt namelijk specialistische seismologische kennis. Het KNMI ontvangt die ruwe data live en kan hiermee trillingen in het totale gebied beter in kaart brengen.

Transparant

De meetgegevens uit het netwerk zullen ieder kwartaal onder Actueel gepubliceerd worden. Trillingen met een magnitude van 1 of hoger (mogelijk voelbaar) worden meteen gemeld.

Seismische meetrapporten

Te delen na aanleg microseismisch meetnetwerk.