voorgenomen zoutwingebied
Als onderdeel van het participatieproces dat Nobian met de omgeving doorloopt, konden bewoners tijdens vier ontwerpsessies meedenken over de inpassing van het voorgenomen zoutwingebied in het Zuiderveen. Daar waar het mogelijk was, hebben zij ideeën en belangen ingebracht. Het schetsontwerp is daar de uitkomst van. Dit is vervolgens met de afdeling ruimtelijke ordening van provincie en gemeente Oldambt afgestemd. Het schetsontwerp geeft richtlijnen voor de verdere uitwerking van het zoutwingebied naar een definitief ontwerp.
Tijdens vier ontwerpsessies kregen omwonenden de kans om hun belangen en ideeën te delen voor het zoutwingebied. Aanwezigheid tijdens de sessies betekende niet dat bewoners daarvan voorstander zijn. Maar mochten de zoutwinlocaties er komen, dan wilden ze meedenken over de inrichting van het voorgenomen zoutwingebied.
Participatie was mogelijk op de volgende onderdelen: locatie cavernes, locatie zoutwinlocaties, landschappelijke inpassing en toevoeging van kwaliteit in het gebied. Lokale wensen die zijn meegenomen, zijn bijvoorbeeld het zichtbaarder maken van historische elementen in het gebied en uitbreiding van natuurgebieden.
Om het schetsontwerp naar een definitief ontwerp te brengen, zijn nog een aantal stappen nodig:
Hierin worden alle gevolgen en effecten van een project voor het milieu en de omgeving vastgelegd. Voorbeelden hiervan zijn de effecten van licht en geluid tijdens de aanleg op de natuur en de mogelijke gevolgen van bodemdaling door zoutwinning op de omgeving. De MER-rapportage is een belangrijk onderdeel van de vergunningsaanvraag voor de voorgenomen nieuwe zoutwinning bij Zuiderveen.
Voor het MER zijn diverse onderzoeken nodig:Bovenstaande stappen kunnen tot aanpassingen leiden in het schetsontwerp. Is dit het geval dan zullen we de omgeving hier op gepaste momenten over informeren. Ons doel is om de wensen van bewoners zoveel mogelijk in stand te houden.